Over Janine Bruinooge | journalist & tekstschrijver

Wie ben ik?

Janine

Journalist • Tekstschrijver • Web- & eindredacteur
Ja, ik hou van letters!

Al 10+ jaar is schrijven mijn beroep. Verhalen voor op papier en online.
Mijn schrijfstijl is enthousiast en duidelijk.
Mijn teksten zijn op lengte en betrouwbaar.
Mijn passie is (h)eerlijk eten en koken. JAMMIE!

Lekkerbek • liefhebber van streek- en seizoenseten • jammaakster
Het is dat ik veel achter mijn zoontje en dochtertje mag aanrennen…

Beginnende moestuinder
Ooit wil ik een boomgaard met allemaal verschillende fruitbomen. Alleen nog even dat buitenhuis met die tuin regelen.

Utrecht Brussel Wageningen
Na ruim tien jaar Domstad, was het tijd voor iets anders. In 2014 verruilde ik Utrecht voor Brussel. Bijna vier jaar woonde en werkte ik in de Europese hoofdstad, een heerlijke plek voor een taalliefhebber en lekkerbek zoals ik. In de zomer van 2017 ging ik – vele ervaringen en twee kinderen rijker – terug naar Nederland. Tegenwoordig kun je mij vinden in Wageningen.

Ervaring

2004 – heden
zelfstandig journalist, tekstschrijver, web- en eindredacteur

Ik schrijf graag:
Achtergrondverhalen, blogs, informatieve teksten, interviews, nieuwsbrieven, reportages, recepten, webteksten: google- én lezersvriendelijk.

Favoriete onderwerpen:
Duurzame ontwikkeling, groen(er) leven, koken, streek- en seizoensproducten, verhalen van & over mensen (human interest).

Het schrijven combineer ik vaak met:
Fotograferen, bewerken van beeld, content in een cms plaatsen en het verbeteren van teksten.

Ik werk(te) mee aan:

2011 – heden

  • zelfstandig ondernemer in (h)eerlijke zaken: JAMMIE, streek & seizoenseten!
  • culi-blogger datisjammie.nl (vormgeving, tekst, beeld)

2013
Borstkankervereniging Nederland
webredacteur/ medewerker online communicatie

Borstkankervereniging Nederland (BVN) is een patiëntenvereniging voor mensen die te maken hebben met borstkanker en erfelijk belasten van borst- en eierstokkanker. Het bundelen van informatie en ervaringen is een belangrijke taak van BVN. Dit gebeurt onder andere op de websites www.borstkanker.nl en www.brca.nl.

Als webredacteur/ medewerker online communicatie hielp ik een half jaar (vervanging zwangerschapsverlof) bij het uitvoeren van die belangrijke taak.

  • Verwerken en vergaren van input (tekst, foto, video) voor beide websites.
  • Verspreiden van communicatieboodschappen via social media.
  • Bewerken van content.
  • Opstellen van nieuws- en agenda-items.
  • Maken van nieuwsbrieven en specials.

2011 – 2012

2008 – 2010
bedrijfsleider de Bakkerswinkel Meenemen Utrecht

2007 – 2008
internetredacteur Margriet.nl, Margriet TV en Streep-Je-Slank.nl.

Opleiding

2008 – 2009
ROC Midden-Nederland
Basiskok, Turbo Basis Kokopleiding (volwassenenonderwijs)

1997 – 2001
Hogeschool van Utrecht
Journalistiek, specialisatie Tijdschriftjournalistiek

1998 – 2012

Verschillende cursussen op het beeldend vlak
Fotografie, Videomontage, Photoshop, Illustreren

Fans

Anja Timmerman – uitgever Forte Uitgevers

“Hoe bijzonder is het dat je in de periode van je zwangerschap ook gedreven en gepassioneerd als je bent, werkte aan een boek. Een boek dat bijna gelijk op liep met je zwangerschap. Hoe kan het dat je dit voor elkaar hebt gekregen? Dat moet wel te maken hebben met jouw speciale kwaliteiten… Ik noem er een paar.

  • Basic: zonder al te veel poespas doe je wat je moet doen: gedreven en met passie.
  • Nauwgezet & gedegen voorbereid: je komt altijd je afspraken na, je haalt je deadlines, wat er ook gebeurt. Je bereidt je altijd heel gedegen voor. Je maakt een draaiboek voor de fotografie, iets dat ik bij een auteur zelden meemaak. Bij de fotografie had je zo ongelooflijk goed voorbereid dat we er in een toptempo doorheen gingen. En je zette tussendoor ook nog eens een heerlijke lunch op tafel…
  • Talent voor tekst èn beeld: je ziet voor je hoe je een heldere beschrijving maakt en ook hoe je je jams mooi in beeld brengt. Van dit talent hebben de fotograaf en ik voluit genoten.”

Kees-Jan de Vries – Notaris De VriesVellenga Leenknegt Notarissen Amersfoort

“De samenwerking met Janine heeft mij zelfs meer opgebracht dan dat ik ervan had verwacht. Janine denkt niet alleen mee, maar ook voor. Naast het schrijven van de teksten voor de website, doet Janine veel meer. Ze stuurt tevens de overige betrokkenen aan en zorgt ervoor dat zij op tijd hun werkzaamheden verrichten. Pas als het helemaal goed is, is Janine tevreden. Heerlijk om met zo’n persoon samen te werken.”

Mirjam Velting – Programmamanager Kwaliteit van leven Borstkankervereniging Nederland  (BVN)

“Janine heeft voor Borstkankervereniging Nederland (BVN) het dossier ‘Late gevolgen na Borstkanker’ ontwikkeld en geschreven. Een moeilijk onderwerp waarover nog weinig bekend is. Ze heeft dit heel gedegen, verantwoordelijk en professioneel aangepakt, ook in het contact met de medische deskundigen. BVN is heel tevreden met het eindresultaat. Het is heel waardevolle informatie geworden.”

Linda Krijns – Online marketeer/hoofd communicatie a.i Borstkankervereniging Nederland (BVN)

“Dankzij haar brede ervaring en actieve houding bleek Janine direct inzetbaar. Wat opvalt is dat Janine ook in tijden van grote drukte een helikopterview behoudt en oog blijft hebben voor detail en kwaliteit. Als redacteur weet ze teksten vaak net die extra sprankeling en lading te geven. Daardoor is ze een waardevolle webredacteur, maar haar expertise gaat verder. Janine kijkt niet alleen naar de content, maar ook naar mogelijkheden om die te ontsluiten. Ze weet hoe social media benut kunnen worden en komt met advies voor navigatie en usability. Dat alles maakt haar tot een waardevolle aanwinst voor een communicatieteam.”

Gerard Joost Esser – bestuursvoorzitter Stichting Zuilen en Vecht

“Janine heeft de Stichting Zuilen en Vecht een nieuwe online identiteit gegeven: www.zuilenenvecht.nl.
Janine is een zeer betrokken en ondernemende persoon die op snelle en zakelijke wijze onderwerpen of activiteiten grondig aanpakt en uitvoert.”

Leontien Aarnoudse – initiatiefneemster De Groene Garde

“Janine heeft voor De Groene Garde – een kookboek met 100 recepten die tevens het verhaal over duurzaam voedsel vertelt – diverse recepten aangeleverd. Deze vielen niet alleen goed in de smaak, ze had ook oog voor duurzaamheid. Janine werkt zoveel mogelijk met lokale, verse, seizoensgebonden producten. En dat proef je (JAMMIE!). Daarnaast heeft ze goede redactionele kwaliteiten en is ze een enthousiaste partner om mee samen te werken.”Isabelle Langeveld – onderwijskundig adviseur en ontwerper

“Janine heeft in de tijd dat ik projectleider/eindredacteur was voor Carrieretijger.nl en voor Lancelots.nl artikelen voor deze websites geschreven en later heeft ze de projectleiding van mij overgenomen. Janine is toegewijd en betrouwbaar, zorgvuldig, geduldig in de samenwerking. Ze heeft een aantrekkelijke stijl die goed past op het web. De eigenaar van de sites was zeer tevreden over haar werk als projectleider.
Jammer dat ik nog nooit iets van Janine heb gegeten!”

Ton Geelhoed – eigenaar De Bakkerswinkel & De Bakkerswinkel Meenemen Utrecht“Janine heeft van voorjaar 2008 tot september 2010 als bedrijfsleider gewerkt bij De Bakkerswinkel Meenemen in Utrecht. Deze zaak is een ambachtelijke take-away, traiteur en delicatessenwinkel, die gevestigd is naast de reeds bestaande bakkerij en horecagelegenheid De Bakkerswinkel. 
Haar kennis van lekker eten en drinken, delicatessen en streekproducten heeft Janine ten volle ingezet en uitgebreid. Naast de functie van bedrijfsleider heeft zij haar schrijftalent gebruikt om de marketing en communicatie van beide Bakkerswinkels door te lichten en naar een hoger plan te tillen.

Terwijl zij bij De Bakkerswinkel Meenemen werkte heeft Janine zich bewezen als een bekwame en enthousiaste bedrijfsleider die concept en visie bewaakt. Haar takenpakket en de daarbij behorende verantwoordelijkheden wist zij – ook onder hoge werkdruk – zeer goed te managen. Daarnaast schroomde zij niet om meer verantwoordelijkheden op zich te nemen dan van haar verwacht werden.”