Portret tuinen Eetbaar IJsselstein – Buitenleven
In de tuinen van Stichting Eetbaar IJsselstein kun je dubbelop genieten. Vrijwel alles wat er groeit en bloeit, is mooi én lekker. Vandaar dat de buurttuinen zo geliefd zijn. Logisch vindt oprichtster en vrijwilligster Clarie van de Langenberg. Eetbaar groen nodigt uit.
Drie dagdelen per week, en in de zomermaanden ook twee avonden, werkt Clarie in de gemeenschapstuinen van Stichting Eetbaar IJsselstein. Na ruim zeven jaar nog altijd met evenveel plezier. Met veel enthousiasme vertelt ze hoe dat zo is gekomen.
“Van een collega kreeg ik eens tomatenplanten cadeau. Het verder opkweken daarvan vond ik zó leuk, dat ik mij opeens herinnerde met hoeveel plezier ik vroeger tuinierde. Mijn vader was altijd met planten en groen in de weer en ik deed als jong meisje vaak vrolijk met hem mee. Vanwege studie en werk had ik jaren niet getuinierd, maar dankzij die tomatenplanten vond ik als het ware een verloren liefde terug. Het bood mij tegelijkertijd een oplossing voor grote milieukwesties die mij al langer bezighielden, zoals monoculturen en de negatieve gevolgen ervan voor ons voedsel. Ik wilde een eetbare siertuin voor de buurt en mijzelf.”
Voor Buitenleven interviewde ik Clarie uitgebreid en schreef ik een portret over de tuinen van Stichting Eetbaar IJsselstein. Lees het hele artikel in Buitenleven nummer 7 2020.
Categorie: Portfolio
. . .