Checklist Voeding & Beweging – BVN - Janine Bruinooge

Checklist Voeding & Beweging – BVN

Checklist Voeding & Beweging – BVN - Janine BruinoogeVoor Borstkankervereniging Nederland (BVN) ontwikkelde ik een checklist over het thema voeding en beweging tijdens en na een borstkankerbehandeling. De checklist is onderdeel van het project en de website B-bewust. B-bewust biedt een handig hulpmiddel waarmee je de juiste informatie over borstkanker kunt verzamelen. Dat kan als patiënt, maar ook als partner of familielid. Dat hulpmiddel is een checklist die je kunt ‘vullen’ met vragen over thema’s die voor jou op dat moment van belang zijn. Sinds kort dus ook met vragen over voeding en beweging.

Voeding en beweging spelen een belangrijke rol tijdens en na de borstkankerbehandeling. Goede voeding zorgt ervoor dat je voldoende energie, eiwitten, vocht, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Hierdoor kun je je gewicht en conditie op peil houden. En als je in een goede voedingstoestand en conditie bent, kun je de behandeling meestal beter aan. Maar voeding kan de behandeling ook verstoren. Hetzelfde geldt voor bewegen. Voldoende beweging helpt je om fysiek en mentaal fit te blijven. Te veel of verkeerd bewegen, kan daarentegen zorgen voor klachten.

Het krijgen van de juiste informatie over voeding en beweging is daarom belangrijk. Om de juiste vragen te kunnen stellen aan hun behandelend arts, kunnen patiënten de B-bewust checklist gebruiken. De checklist bestaat uit verschillende vragen over voeding en beweging en een uitgebreide bronnenlijst.

Om tot de juiste vragen te komen, interviewde ik verschillende deskundigen.

  • Edwin Geleijn, senior fysiotherapeut en zorginnovator VUmc
  • MSc. Rianne van Lieshout, diëtist Paramáx, Máxima Medisch Centrum en voorzitter van de werkgroep diëtetiek van IKNL Eindhoven
  • Prof. dr. Ron Mathijssen, internist-oncoloog en klinisch farmacoloog Erasmus MC
  • Prof. dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen Universiteit, VUmc en Radboudumc
  • Twee ervaringsdeskundigen

Nieuwsgierig?
Bekijk de B-bewust checklist Voeding en Beweging >>
Bekijk de bronnenlijst >>

Je kunt de checklist ook als pdf-bestand downloaden.

En…
Bij checklist werden twee begeleidende filmpjes gemaakt: een over beweging en een over voeding tijdens en na de borstkankerbehandeling.

Over Janine

Al 10+ jaar is schrijven mijn beroep. Verhalen voor op papier en online. Mijn schrijfstijl is enthousiast en duidelijk. Mijn teksten zijn op lengte en betrouwbaar. Mijn passie is (h)eerlijk eten en koken: JAMMIE!   Dit is mijn verhaal. Hoe luidt dat van jou? Vertel me jouw verhaal en ik help je het vertellen. Leuk!

01. juni 2014 door Janine
Categorie: | Tags: , |

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.