• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

Janine Bruinooge

freelance journalist • tekstschrijver • web- & eindredacteur

  • Diensten
  • Portfolio
  • Over
  • Contact
Rubriek De kunst van het bewaren – Stadstuinieren

1 december 2018

Rubriek De kunst van het bewaren – Stadstuinieren

Wat doe je met al je oogst? Inmaken, wecken, fermenteren, roken, drogen: conserveren is leuk, lekker en – als je het eenmaal onder de knie hebt -, zo gedaan. In Stadstuinieren elke keer aandacht voor een andere vorm van conserveren. Iedere editie interview ik een expert die de basis van een conserveertechniek uitlegt, tips geeft en een lekker seizoensrecept deelt. Lees en leer je mee?

Chutney maken

Charlotte Heine van Potverdorie! vertelt hoe je van al je vruchten – ook die met een buts of een plekje – de lekkerste chutneys maakt.

“Bij een chutney stoof je vruchten zacht en worden ingrediënten en smaken langzaam een geheel.”

Zelf aan de slag?
Lees alles over chutney maken in het winternummer van Stadstuinieren (04 2019) >>

Cider maken

Eetschrijver en workshopleider Meneer Wateetons (pseudoniem) legt uit hoe je van appels en peren de lekkerste cider maakt.

“Een goede cider moet zowel een beetje zoet als zuur als een beetje bitter zijn.”

Zelf aan de slag?
Lees alles over cider maken in het najaarsnummer van Stadstuinieren (03 2019) >>

Siroop maken

Maidie van den Bos van Bloesembar legt uit hoe je van (alledaagse) planten – uit je tuin en de stad – heerlijke dranken maakt.

“Onder onze neus groeit ontzettend veel lekkers alleen realiseren we ons dat vaak niet.”

Zelf aan de slag?
Lees alles over siropen maken in hetde kunst van het bewaren - siropen maken - stadstuinieren 02 2019 - ©Janine Bruinooge

Voedsel drogen

Claudia Kuyken van WECKENonline legt uit hoe je groenten, fruit, kruiden, bloemen – oftewel alles wat eetbaar is – lang bewaart door het simpelweg te ontdoen van vocht.

“Een flauwe soep kun je eenvoudig oppeppen met bijvoorbeeld wat gedroogd selderijblad, dat heeft een heerlijke lavas-smaak.”

Zelf aan de slag?
Lees alles over voedsel drogen in > (opent in een nieuwe tab)”>het voorjaarsnummer van Stadstuinieren (01 2019) >>

Rubriek De kunst van het bewaren - Stadstuinieren 01 2019 - Voedsel drogen - © Janine Bruinooge

Fermenteren

Sanne Zwart van Keukenboeren en RotPot legt uit hoe je groenten bewaart met behulp van bacteriën en gisten.

“Geen pot is hetzelfde omdat je eindeloos kunt variëren met groentesoorten, specerijen, temperatuur en tijdsduur.”

Zelf aan de slag?
Lees alles over fermenteren in > (opent in een nieuwe tab)”>het winternummer van Stadstuinieren (04 2018) >>

Rubriek De kunst van het bewaren - Stadstuinieren 04 2018 - Fermenteren - © Janine Bruinooge

Krijg je al trek? Zin om zelf aan de slag te gaan?

Een goedgeschreven rubriek die nauw aansluit bij de interesses van je lezers zorgt voor enthousiaste en positieve reacties. Wil jij ook zo’n rubriek? Neem contact met mij op. Ik help je graag.

Categorie: Portfolio Tags: journalistiek

. . .

« Vorige bericht
Volgende bericht »

home • diensten • portfolio • over • contact • algemene voorwaarden     © 2025 Janine Bruinooge

Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}