Seksualiteit bij/na borstkanker - BVN - Janine Bruinooge

Seksualiteit en intimiteit bij/na borstkanker – BVN

seksualiteit na borstkanker - dossier - bvn - janine bruinoogeVoor (borst)kanker en seksualiteit geldt vaak: wie doorbreekt het stilzwijgen? Artsen en verpleegkundigen vinden het soms een lastig onderwerp. Hetzelfde geldt voor patiënten en hun partners. Gevolg: het onderwerp blijft onbesproken. Helaas, want de behoefte aan informatie bestaat wel.
Borstkanker zorgt namelijk voor veranderingen op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Bijvoorbeeld: door de chemokuur ben je te moe en te misselijk om te vrijen. Voor de een zijn de veranderingen op seksueel gebied ingrijpender dan voor de ander. Soms kunnen seksuele en relationele problemen ontstaan.

Voor Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelde ik een uitgebreid online dossier samen over seksualiteit en intimiteit bij/na borstkanker.

  • Met welke veranderingen op seksueel gebied kun je te maken krijgen?
  • Hoe bespreek je veranderingen met je partner?
  • En wat kun je doen om klachten te voorkomen en/of te verminderen?

Deze en andere vragen beantwoordde ik uitgebreid in het online dossier Seksualiteit en intimiteit bij/na borstkanker, dat onderdeel is van het dossier Late gevolgen na borstkanker.

Als aanvulling op het dossier ontwikkelde ik een checklist over het thema seksualiteit en intimiteit tijdens en na een borstkankerbehandeling. De checklist is onderdeel van het project en de website B-bewust van BVN. B-bewust biedt een handig hulpmiddel waarmee je de juiste informatie over borstkanker kunt verzamelen. Dat kan als patiënt, maar ook als partner of familielid. Dat hulpmiddel is een checklist die je kunt ‘vullen’ met vragen over thema’s die voor jou op dat moment van belang zijn. Sinds kort dus ook met vragen over seksualiteit en intimiteit.

Het dossier en de checklist kwamen tot stand met medewerking van BVN, diverse ervaringsdeskundigen en medisch specialisten.

Nieuwsgierig?
Lees het dossier >>
Bekijk de B-bewust checklist Seksualiteit en intimiteit >>

Over Janine

Al 10+ jaar is schrijven mijn beroep. Verhalen voor op papier en online. Mijn schrijfstijl is enthousiast en duidelijk. Mijn teksten zijn op lengte en betrouwbaar. Mijn passie is (h)eerlijk eten en koken: JAMMIE!   Dit is mijn verhaal. Hoe luidt dat van jou? Vertel me jouw verhaal en ik help je het vertellen. Leuk!

15. juli 2015 door Janine
Categorie: | Tags: , |

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.